Informació corporativa

Consultoria

Gestió

Responsabilitat Social
Corporativa


Memòria RSC 2009-2010

Qüestionari de valoració
de la Memòria


Fundació S21

CATALÀ | ESPAÑOL


Memòria de Responsabilitat Social Corporativa
2009-2010


Carta del director general del CSC
Gestió de la responsabilitat social
Comunicació, transparència i diàleg
Economia i desenvolupament de la comunitat
Indicadors ambientals
Pràctiques laborals i treball digne
Volem conèixer la teva opinió
Taula de continguts de GRI (pdf)



Carta del director general del CSC

Em plau presentar-vos la Memòria de RSC del CSC corresponent al període 2009-2010. Aquesta és la tercera memòria que elaborem amb periodicitat biennal des que, l’any 2006, el CSC va posar en marxa el seu Pla de responsabilitat corporativa, amb l’objectiu d’analitzar els impactes que les nostres decisions i actuacions tenen en la societat, el medi ambient i l’economia amb relació al desenvolupament sostenible.

El procés de redacció d’aquesta memòria ha seguit les directrius de Global Reporting Initiative, el referent internacional sobre transparència informativa en responsabilitat social, i les recomanacions que ofereix la norma ISO 26000. La valoració dels aspectes rellevants a incloure en aquest document ha considerat també els temes que més preocupen i interessen als nostres principals grups d’interès, dels quals obtenim retorn mitjançant diversos canals de comunicació i consulta.

Aquests dos anys, hem consolidat el nostre compromís amb la responsabilitat social amb l’aprovació d’un Codi Ètic que formalitza uns principis de comportament, coherents amb els nostres valors corporatius, per a totes les persones que integren la institució.

Ha estat un bienni marcat per la crisi econòmica, en què hem fet un seguiment de l’impacte que tenen les mesures per a la reducció del dèficit públic en el sector sanitari i d’atenció a la dependència, i en què hem començat a treballar en la reorientació necessària per garantir la sostenibilitat del model de salut català, tot sense perdre de vista els principis d’equilibri territorial, proximitat i equitat que el CSC sempre ha defensat com a pilars de la prestació dels serveis sanitaris i socials.

A més de promoure la participació, el debat i la transferència d’informació entre les institucions associades en múltiples comissions i grups de treball, des de la nostra Unitat de Recerca (SEPSS) hem continuat contribuint a generar i divulgar coneixement científic aplicat a la millora del sistema sanitari, l’equitat d’accés als serveis i la seva adaptació a les noves necessitats socials.

En relació amb la reducció de l’impacte ambiental, hem ampliat la consideració de criteris de sostenibilitat en la compra i hem aprofundit en l’anàlisi dels consums d’aigua i energia, amb l’objectiu de millorar les mesures d’estalvi i eficiència. Així mateix, hem realitzat un estudi ambiental del projecte del CIS Cotxeres de Borbó en la fase de construcció i explotació, i hem estalviat l’ús de recursos amb l’edició de publicacions només en suport digital. La publicació d’aquesta memòria exclusivament en format web és una continuació d’aquesta política.

En l’àmbit de la gestió de persones, aquest bienni la Patronal CAPSS del CSC ha desenvolupat el projecte Àgora per estimular la reflexió, l’intercanvi d’experiències i la divulgació de bones pràctiques en el sector. D’altra banda, hem millorat el desenvolupament de la nostra política de recursos humans en aspectes com la formació, la promoció i la igualtat d’oportunitats.

Una vegada més, vull agrair l’esforç i dedicació a totes les persones que, dia a dia, contribueixen a fer del CSC una institució amb vocació de servei públic, al servei dels seus associats i del benestar de tota la ciutadania. Desitgem que aquest nou informe serveixi per donar a conèixer una mica més la nostra organització i us animem a fer-nos propostes i suggeriments tant sobre el contingut de la memòria com sobre la nostra política de responsabilitat social.

Ramon Cunillera i Grañó
Director general del CSC





Gestió de la responsabilitat social

Govern corporatiu i comportament ètic

Al març de 2010 es va aprovar el Codi Ètic del CSC, que recull uns principis d’actuació comuns per a totes les persones i organitzacions que componen la institució (l’Associació, la Fundació, la Patronal i el grup d’empreses del CSC, SA). El Codi Ètic plasma els nostres valors corporatius i es basa en el nostre compromís de responsabilitat social respecte a les parts interessades. El document es pot consultar a la nostra web.

Hem actualitzat el Codi de Bon Govern del CSC, SA i hem posat en marxa el procediment per afavorir que el Consell d’Administració faci un control efectiu de la gestió i direcció estratègica de l’organització integrant la responsabilitat social, i pugui avaluar el compliment del Codi de Bon Govern. D’acord amb aquest procediment, el Consell d’Administració rep un qüestionari que valora la qualitat de la comunicació entre els gestors de CSC, SA i els consellers i conselleres, i recull la seva opinió sobre les actuacions de l’organització.

Així mateix, hem analitzat el seguiment dels principis de RSC en els projectes internacionals de consultoria. En aquest sentit, hem decidit ampliar els indicadors que es consideraven fins al moment als diagnòstics de RSC.


Seguiment i avaluació

La principal eina per gestionar la responsabilitat social de forma integrada és el nostre Pla d’acció en RSC. Aquest bienni, la Comissió de seguiment de RSC, formada per les persones del Comitè directiu vinculades als aspectes de responsabilitat social, s’ha reunit quadrimestralment per fer un seguiment dels objectius i accions definits.

Per facilitar el càlcul d’indicadors i el procés de millora contínua, hem dissenyat uns qüestionaris per a la recopilació i actualització periòdica d’informació rellevant.

En relació amb la millora de la qualitat en la gestió i l’assistència sanitària, el CSC col·labora amb la Central de Resultats del Departament de Salut en la definició d’indicadors qualitatius i quantitatius, que permetin l’avaluació de resultats i el benchmarking dels agents integrants del sistema sanitari d’utilització pública de Catalunya. Fruit d’aquesta col·laboració, la Central de Resultats ha incorporat indicadors directament vinculats a aspectes de responsabilitat social significatius per al sector en l’àmbit de l’estabilitat laboral, la formació continuada i la sostenibilitat energètica.


Assoliment dels objectius de RSC 2009-2010

El Pla de responsabilitat social 2009-2010 contenia 40 objectius i 118 accions. El 65% dels objectius s’han assolit totalment (26 objectius), mentre que el 30% estan en curs (12 objectius), i el 6% no s’han iniciat o han estat cancel·lats (2 objectius), en canviar la situació de partida.


Estat de les accions del Pla de RSC 2009-2010



Premis i distincions rebuts

L’any 2010, l’ABS la Roca del Vallès ha obtingut la millor puntuació en els resultats de benchmarking per atenció primària de salut. En la VIII edició de la presentació dels resultats s’analitzaven 23 indicadors que valoren paràmetres com l’accessibilitat dels serveis, la satisfacció de les persones usuàries, l’efectivitat, la capacitat resolutiva i el cost/eficiència.





Comunicació, transparència i diàleg

Canals de comunicació interna

Com a part dels objectius del Pla de RSC 2009-2010, hem millorat els processos de comunicació interna, convocant reunions generals semestrals amb tot el personal de la seu i mantenint reunions setmanals del Comitè directiu.

També hem actualitzat el Pla d’acollida de les persones treballadores i hem portat a terme una reforma integral de la Intranet, que actualment facilita el treball en línia de l’equip de professionals i persones col·laboradores del CSC, i conté un apartat sobre responsabilitat social per difondre informació relacionada amb el Pla de RSC. Un altre canal electrònic de comunicació interna és el Flash informatiu, que cada matí envia notícies al personal sobre les activitats corporatives i altres informacions relacionades amb els àmbits de la salut i l’atenció social.

Entre els processos de consulta amb els grups d’interès interns, destaca el qüestionari enviat al Consell d’Administració del CSC, SA, que ha permès valorar l’actuació de l’organització en àmbits rellevants de responsabilitat social, i la sessió participativa realitzada amb les directores i directors de centre de la Fundació S21, que va obrir un espai de reflexió sobre la sostenibilitat en el sector sociosanitari i va permetre plantejar propostes d’acció comunes.


Participació dels centres associats

El CSC ha continuat fomentant la participació, el debat, la transferència de coneixements i la formació entre els centres associats en múltiples comissions de treball, on intervenen representants de cada un dels àmbits del sector sanitari i social: atenció primària, salut mental, recerca qualitativa, salut pública...

Amb l’objectiu de conèixer l’opinió dels associats sobre els serveis que ofereixen l’Associació i la Patronal del CSC, l’any 2010 hem dissenyat una enquesta que servirà per valorar la seva satisfacció amb les eines i els projectes existents, analitzar el seu nivell de participació a les comissions i extreure àrees de millora.

D’altra banda, hem reforçat la comunicació amb els centres associats amb el Butlletí CSC, una eina de divulgació d’informació corporativa que s’envia setmanalment, al temps que hem impulsat l’Extranet CSC, actualment en prova pilot, com a canal d’intercanvi amb els associats.


Satisfacció dels clients

Des de començament de 2009, l’àrea de Consultoria envia qüestionaris de satisfacció a tots els seus clients. Com a resultat global, el grau de satisfacció (en una escala d’1 a 5) ha estat de 4,25 el 2009 i de 3,95 el 2010.


Resultats de les enquestes a clients de CiG, SA
2009
2010
Clients enquestats
10 nacionals
4 nacionals
1 internacional
7 internacionals
Grau de satisfacció (escala 1-5)
Comunicació i tracte comercial
4,63
4,38
Qualitat del servei
4,15
3,77
Resultats del projecte
3,99
3,70


Contacte amb la ciutadania i altres organitzacions del sector

Aquest bienni hem finalitzat la fase de proves del projecte TV Salut, una xarxa de televisió IP per als centres associats, que ofereix a les persones usuàries continguts de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i informació d’interès pròpia dels centres.

El CSC organitza jornades, cursos, sessions tècniques i convocatòries de premis obertes al sector salut i d’atenció social, amb l’objectiu de promoure la transversalitat entre organitzacions, el treball en xarxa, la innovació i el professionalisme. Aquest bienni, hem patrocinat el Premi CSC Avedis Donabedian a l’excel·lència en la integració assistencial i hem convocat els Premis CSC ESADE a la Innovació en gestió i al Professionalisme, instituïts l’any 2008 amb motiu de la commemoració del XXV aniversari del CSC.





Economia i desenvolupament de la comunitat

Gestió econòmica

En la seva política econòmica, el CSC té l’objectiu de col·laborar amb les administracions públiques per optimitzar els recursos disponibles i fer-ne un ús eficient.

L’any 2010, el CSC ha fet un seguiment de l’impacte que tenen les mesures per a la reducció del dèficit públic al sector salut i d’atenció a la dependència. En aquest sentit, hem treballat per debatre les mesures necessàries per adaptar-se a la disminució d’ingressos i promoure propostes concretes per defensar un finançament adequat de les institucions sanitàries i garantir la sostenibilitat futura del model de salut català.

Gairebé la totalitat dels ingressos del CSC provenen de la venda de serveis. A continuació, mostrem la relació dels nostres ingressos i despeses, incloent costos d’explotació, retribució al personal i pagament de taxes.

Ingressos per tipus (evolució)



Despeses per tipus (evolució)



Compra responsable i sostenible

Al CSC som conscients dels importants impactes socials i ambientals que generem de forma indirecta amb l’adquisició de productes i serveis. Per això, ens esforcem per introduir criteris de sostenibilitat al llarg de la cadena de subministrament.

Durant aquest bienni hem ampliat els requisits ambientals en la compra de materials d’oficina a la nostra seu i, des del nostre servei de contractacions (SACAC), hem incorporat clàusules socials als concursos públics. Així, tant als concursos destinats a projectes propis com als realitzats per a l’homologació d’empreses proveïdores dels associats, hem valorat aspectes de responsabilitat social i ambiental com l’acreditació de sistemes de gestió ambiental, la integració social de persones discapacitades i de persones en situació d’exclusió social, el foment de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes o la gestió de la salut i seguretat laboral.

Quant a la procedència dels proveïdors, el 40% de les empreses homologades per a la compra dels centres associats s’ubiquen a l’àrea de Madrid, seguit de la comarca del Barcelonès, en tractar-se majoritàriament de laboratoris farmacèutics. Les empreses adjudicatàries dels concursos realitzats per al CIS Cotxeres de Borbó procedeixen majoritàriament de les comarques de l’àrea de Barcelona.


Proporció de despesa per procedència de l’empresa adjudicatària
a les contractacions del CIS Cotxeres de Borbó




Compromís amb l’entorn i desenvolupament de la comunitat

Tot i que en la selecció dels equips tècnics per als projectes internacionals de CiG considerem fonamentalment el perfil professional, el CSC valora molt positivament la possibilitat de comptar amb professionals locals als equips clau. En aquest bienni, tots els directors i directores de sucursal provenien del país on es desenvolupa el projecte (6 persones el 2009 i 7 persones el 2010). Quant a la direcció de projecte, tenien nacionalitat local 2 persones, que comprenien el 33% de directors i directores el 2009 i el 29% el 2010, mentre que la resta procedien de l’Estat espanyol.

Des de la seva unitat de recerca (SEPSS), el CSC contribueix a generar i divulgar coneixement científic i manté una actitud activa en la política sanitària catalana i internacional en aspectes relacionats amb la millora del sistema sanitari, l’equitat d’accés als serveis i la seva adequació a les noves necessitats socials. Entre les línies d’investigació aplicada, destaquen la recerca sobre la integració de serveis de salut a Catalunya i Amèrica Llatina (en què ha estat reconegut com a grup de recerca emergent de Catalunya 2009-SGR570), i la recerca sobre població immigrada i salut.

Una altra iniciativa destacable del CSC en relació al desenvolupament de la comunitat són les activitats de promoció de la salut que porta a terme l’Equip d’Atenció Primària de l’ABS la Roca del Vallès. Aquests dos anys, s’ha continuat desenvolupant el projecte Envellir de forma saludable, dins del Procés d’Intervenció Comunitària La Torreta/La Roca del Vallès, que fomenta la implicació de la ciutadania en la millora del seu estat de salut i qualitat de vida amb una visió intergeneracional, multicultural i holística.

En relació amb la integració social de col·lectius socials vulnerables, la Comissió de Psiquiatria i Salut Mental del CSC, amb altres associacions de proveïdors sanitaris i associacions de familiars, ha desenvolupat un projecte de lluita contra l’estigmatització social de les malalties mentals a Catalunya, que té l’objectiu de trencar els prejudicis que envolten els trastorns mentals.

D’altra banda, el CSC continua destinant el 0,7% dels ingressos anuals de la quota d’associats a algun projecte solidari. Els projectes que han rebut l’aportació en els últims dos anys, per decisió dels treballadors i treballadores, han estat: l’any 2009, l'Associació Plataforma TDAH, una entitat que treballa per donar suport i orientar les persones que pateixen trastorn per dèficit d'atenció i les seves famílies, i l’any 2010, el projecte Laboratori de producció de medicaments essencials als campaments de refugiats saharauís de Tindouf, iniciativa de l'ONG Medicus Mundi. Aquestes iniciatives van rebre una contribució econòmica de 7.800€ i 7.900€, respectivament.

Organitzacions a les quals pertany o dóna suport el CSC

El CSC és cofundador o ha impulsat la creació de diferents organitzacions en col·laboració amb altres entitats i associacions del sector, que desenvolupen activitats relacionades amb la salut laboral, la formació continuada o l'acció patronal.

• Associació Mancomunitat Sanitària de Prevenció (aMSP)
• Unió Consorci formació (UCf)
• Confederació d'entitats catalanes d'atenció a la dependència sense ànim de lucre (CECAD)





Indicadors ambientals

Reducció de l’impacte ambiental

El compromís del CSC amb el medi ambient està expressat en el nostre Codi Ètic, que inclou entre els principis de la institució l’objectiu d’analitzar els aspectes de les nostres activitats que tenen un impacte ambiental significatiu, amb la intenció de mitigar-lo, tot promovent un ús responsable dels recursos, contribuint a la minimització i reutilització dels residus, i fomentant l’estalvi d’aigua i l’eficiència energètica.

D’aquesta manera, el Pla de RSC 2009-2010 ha contemplat un seguit d’actuacions relacionades amb els aspectes de millora ambiental que vam detectar en els diagnòstics de sostenibilitat. També, hem portat a terme estudis ambientals de les fases de construcció i explotació del CIS Cotxeres de Borbó, que han permès incorporar al projecte mesures que faciliten la gestió de residus, el seguiment dels consums d’aigua i energia, i la prevenció i control de la legionel·losi, entre altres aspectes.

A continuació, mostrem els principals indicadors ambientals de l’edifici de la seu del CSC (la institució té l’objectiu d’incloure informació sobre altres edificis a mitjà termini).


Consum de paper

L’any 2010 hem canviat el format de les memòries anuals del CSC i CSC, SA, i hem optat pel suport digital i la publicació web. Així hem estalviat l’ús de paper i hem evitat l’impacte ambiental associat al transport per a la distribució de les memòries.

Actualment, tot el paper que es consumeix a la seu del CSC és reciclat i amb certificació ecològica.


Consum de paper per persona treballadora (kg/any)




Aigua i energia

Aquest bienni hem portat a terme un projecte de comptabilització de consums d’aigua i energia a la seu del CSC, que ha millorat la informació disponible sobre l’evolució de la despesa de l’edifici i ha servit per detectar possibles anomalies i identificar estratègies d’eficiència i estalvi.

El consum d’electricitat ha evolucionat de forma creixent del 2006 al 2009, fins que, l’any 2010, s’ha produït una baixada del consum d’un 14% respecte al 2009, i d’un 3% respecte al promig de consum anual des de 2006.

Per fomentar l’estalvi d’aigua, l’any 2010 s’han col·locat airejadors a les aixetes de la seu del CSC, que afavoreixen una reducció del consum en un 50%. Si considerem la ràtio de consum d’aigua en relació al nombre de persones treballadores de l’edifici, advertim que ha anat disminuint progressivament des de l’any 2008.

Consum d’electricitat i aigua

2006
2007
2008
2009
2010
Electricitat (kWh/any)
148.760
169.830
170.990
191.872
164.358
kWh/persona treballadora
2.564,83
3.087,82
2.977,88
3.426,29
2.417,03
kWh/m2
148,76
169,83
170,99
191,87
164,36
Aigua de xarxa (m3/any)
560
506
647
615
712
m3/persona treballadora
9,66
9,20
11,27
10,98
10,47
m3/m2
0,56
0,506
0,647
0,615
0,712
Aigua envasada 1,5 l (m3/any)
5,4
-
1,96
1,88
1,98
m3/persona treballadora
0,09
-
0,034
0,033
0,029
m3/m2
0,005
-
0,002
0,002
0,002


Emissions i residus

Volum d’emissions de CO2 derivades del consum d’electricitat a la seu del CSC (tones/any)




Entre les iniciatives que contribueixen a reduir les nostres emissions atmosfèriques indirectes, al CSC hem realitzat una desena de videoconferències que han evitat viatges intercontinentals, al temps que part del personal utilitza un servei de lloguer de vehicles, en combinació amb el transport públic, per als desplaçaments per motius laborals.

En l’àmbit dels residus, l’any 2009 vam incrementar els contenidors de l’edifici per fer la recollida selectiva de fraccions de brossa com el plàstic, el rebuig i la matèria orgànica, i vam millorar la informació disponible sobre la quantitat de paper i cartró valoritzats. L’any 2010 hem iniciat les gestions per substituir els gots de plàstic que s’utilitzen a l’edifici de la seu del CSC per gots biodegradables.


Paper valoritzat a la seu del CSC (kg/any)






Pràctiques laborals i treball digne

Composició del personal

El nostre model de gestió de persones s’orienta a assolir l’excel·lència professional i està centrat en la comunicació, la igualtat d’oportunitats, la formació continuada, el treball en equip, la motivació i el manteniment d’unes relacions basades en la confiança, el respecte mutu i la cooperació.

L’equip humà del CSC i el grup d’empreses de CSC, SA ha crescut significativament durant aquest bienni: el 2010, la plantilla està formada per 610 persones treballadores (persones físiques), mentre que l’any 2008 era de 399 persones.

Com és habitual en el sector sanitari i social, la proporció de dones és molt alta; supera el 75% del personal a totes les empreses, a excepció de CIG, SA i CSC Vitae. L’edat mitjana del personal és de 42 anys.


Total de persones treballadores, 2006-2010
(en persones físiques)




Distribució del personal, per categoria professional i sexe, 2010
(en persones físiques)




Distribució del personal per grups d’edat, 2010




Estabilitat laboral

L’any 2010, el 72,5% del personal del CSC tenia un contracte indefinit, mentre que el 7,9% tenia un contracte temporal; el 19,3%, de substitució o interinitat, i el 0,3%, en pràctiques. Per sexes, la proporció de dones i homes amb contracte indefinit és molt similar: el 72,35% de les dones i el 73,58% dels homes.



Personal amb contracte indefinit, 2006-2010




Eventualitat per empreses, 2010




Rotació

Aquest any s’han produït 1.687 altes i 1.644 baixes contractuals. El 94% de les baixes corresponen a finalitzacions de contracte associades al volum de substitucions pròpies del sector sanitari i social. Les baixes voluntàries han suposat el 3,59% de les baixes totals i els acomiadaments, el 0,67%.



Altes i baixes per sexe, 2010

Altes
Baixes
Dones
1.527 (91%)
1.499 (91%)
Homes
160 (9%)
145 (9%)


Altes i baixes per grup d’edat, 2010

Altes
Baixes
<30 anys
473 (28%)
452 (27%)
30-50 anys
894 (53%)
866 (53%)
>50 anys
320 (19%)
326 (20%)


Diversitat i igualtat d’oportunitats

El 2010 hem treballat en el disseny d’un Pla d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes als centres de la Fundació S21, una eina que ens permet abordar amb perspectiva de gènere la gestió de persones i detectar, prevenir i evitar possibles situacions de desigualtat.

D’altra banda, aquest bienni hem definit un procediment de selecció de personal per garantir que totes les convocatòries es porten a terme de manera sistemàtica i estructurada, seguint els principis d’igualtat, mèrit, capacitat i no-discriminació per qualsevol circumstància.

L’any 2010 la proporció als càrrecs de responsabilitat és de 69% dones i 31% homes. Així, la presència de dones amb càrrec directiu o de comandament ha crescut 21 punts respecte al 2008, quan hi havia un 48% de dones i un 52% d’homes.

Als òrgans de govern, la presència de dones s’ha incrementat a la Junta Directiva de CAPSS (formada per un 54% de dones) i al Patronat de la Fundació S21 (42% dones). Tanmateix, la proporció de dones continua sent insuficient al Consell Rector del CSC i el Consell d’Administració del CSC, SA, on no arriba al 40%.


Formació i desenvolupament professional

A fi de fomentar el desenvolupament de les capacitats professionals de les persones treballadores, el CSC ofereix accions formatives que van representar un total de 6.140 hores de formació el 2010, cosa que suposa una mitjana d’11,7 hores de formació per professional.

Així mateix, s’ha dissenyat un Pla de formació per àrees a partir de les necessitats detectades, i s’ha definit un Pla de carrera professional, que s’ha presentat a cada departament. Com a eina per a la gestió de la motivació i del talent, es fan avaluacions de l’assoliment professional del personal vinculat a la DPO.


Salut i seguretat laboral

El CSC considera fonamental mantenir llocs de treball adequats, saludables i segurs. El 2009 vam elaborar un procediment per a la prevenció i tractament de casos d’abús, assetjament i discriminació contra els treballadors i les treballadores. Aquest protocol declara que cap treballadora o treballador estarà subjecte a assetjament físic, sexual, racial, psicològic, verbal o qualsevol altra forma d’assetjament o abús, ni serà sotmès a cap intimidació o tracte degradant.

A més d’oferir formació a les persones delegades de prevenció en aspectes generals de salut i seguretat laboral, hem programat cursos sobre suport vital i primers auxilis, riscos físics associats al moviment de pacients i prevenció de riscos per a la salut a les oficines. La formació preventiva ha tractat també aspectes vinculats als riscos psicosocials, com ara la gestió de l’estrès, l’acompanyament en la mort, i el tractament de les emocions i el dol als centres assistencials.


Accidents laborals, 2008-2010

2008
2010
Accidents
47
79
Accidents/persona
0,13
0,15


Impuls i divulgació de bones pràctiques en la gestió de persones

En el bienni 2009-2010, la Patronal CAPSS del CSC ha liderat el Projecte Àgora, una iniciativa que vol estimular l’intercanvi de coneixements i experiències, i promoure bones pràctiques en l’àmbit de la gestió de persones. El projecte té tres eixos:

• Projecte Opina: benchmarking d’indicadors qualitatius per a la gestió estratègica del compromís, i d’indicadors quantitatius, a partir d’aspectes consensuats i estandarditzats.

• Fòrums de reflexió i debat, integrats per responsables de recursos humans dels centres associats.

• Identificació i difusió de pràctiques excel·lents en gestió de persones, tant al sector salut i social com en altres sectors.





Volem conèixer la teva opinió

La teva opinió és important per millorar el contingut dels nostres informes de sostenibilitat. Emplena el qüestionari de valoració de la memòria 2009-2010.

Si vols fer alguna aportació o comentari respecte de la política de responsabilitat social del CSC, pots fer-ho a través de la nostra bústia de suggeriments.