Presentacions

Consultoria

Gestió

Restultats agregats
centres gestionats


Gestió de centres de salut

Gestió de centres
d'atenció social


Altres projectes

La Fundació

Activitat associativa del CSC

Òrgans de govern
i equips directius 2009



Altres projectes


Adaptació de la cartera de serveis

Des de la primera experiència de participació del Consorci en la gestió de centres sanitaris, a través de BCGEST, han passat més de quinze anys. En aquest temps s’han produït grans canvis en aquest entorn, com l’augment de gestors professionals disponibles, el reforçament del paper dels propietaris i òrgans de governança i l’eclosió d’institucions de dimensió i complexitat més grans, com les organitzacions sanitàries integrades. En conseqüència, els formats del suport als centres en aquest àmbit han anat canviant.

Davant les demandes de més flexibilització, Consultoria i Gestió s’ha adaptat a les noves tendències i ha diversificat la cartera de serveis de la Divisió de Gestió per oferir més alternatives i noves modalitats de contracte. Així, els contractes de gestió de centres com la Corporació de Salut del Maresme i la Selva s’han convertit, durant el 2009, en contractes d’acompanyament. També s’han modificat els models de relació amb el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i, amb efectes de gener del 2010, amb el Consorci Sanitari de l’Anoia.


La consolidació del sistema d’informació hospitalària

Aquest any s’ha fet un pas decisiu per a la consolidació i perfeccionament dels sistemes d’informació hospitalaris en una sèrie de centres associats al Consorci. El projecte SAVAC, en el qual estan implicats els hospitals d’Olot, Granollers, la Seu d’Urgell, Berga, Vilafranca del Penedès, Igualada, Sant Celoni i Vilanova i la Geltrú, ha experimentat un impuls important en assumir un mètode de treball que homogeneïtza les versions, la sistemàtica d’avaluació i les propostes de desenvolupament, mesures que han portat a consolidar l’evolució continuada d’aquesta aplicació.

El 2009 ha estat també l’any en què s’ha estimulat de manera participativa la progressió dels aspectes assistencials del sistema d’informació. Els centres esmentats han configurat diferents “fòrums d’usuaris”, formats per professionals assistencials, que plantejaven qüestions relacionades amb l’aplicació de SAVAC a la seva activitat i, compartint les solucions, aportaven coneixement per millorar el producte. Han participat en aquests grups metges, infermeres i farmacèutics, entre d’altres professionals.